fbpx
x

Vitamín C přírodní vs syntetický ?

DATUM PUBLIKOVÁNÍ
Listopad 01,2018
RUBRIKA ČLÁNKU

Člověk se sotva stihl rozloučit s letními měsici a posedáváním na zahrádkách a už je tu nejnáročnější období v roce. Začínají tuhé mrazy, rtuť teploměru klesá pod bod mrazu, Vánoce jsou doslova za dveřmi a lidské tělo dostává psychicky i fyzicky pořádně zabrat. Co s tím? Už od ranného věku od babiček víme, že potřebujeme vitamíny.

Céčko jako nejzákladnější a nejznámější vitamín netřeba dlouze představovat. Tak jen v krátkosti. Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm a také ke snížení míry únavy a vyčerpání. Mimo jiné zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.

99% všech vitamínů C na trhu obsahují tu nejlevnější kyselinu askorbovou.

Vitamín C syntetický vs přírodní

Zní to skvěle. Idylka. Stačí nám tedy jednoduše popadnout do ruky první Vitamin C, který vidíme v podivně vyhlížející krabičce v nejbližším obchodě a rezignovat na delší pátrání? Jako obvykle to není tak jednoduché. Můžete si koupit dva zdánlivě stejně vypadající produkty a účinky budou diametrálně odlišné. Kde je zakopaný pes? I když se jedná o doplňek stravy, Vitamín C může mít dvě formy. Přírodní a syntetickou.

Syntetická forma

Zatímco syntetická forma Vitamínu C uměle vyrobená v laboratoři, obsahuje především kyselinu askorbovou, která obsahuje pouze velmi malé množství prospěšných látek a nutí si tím pádem daleko větší dávky.

Přírodní forma

Přírodní Vitamín C ve formě např. (Camu Camu, Aceroly atd.) má mnohonásobně větší množství prospěšných látek, takže stačí znatelně nižší dávky a účinek je daleko výraznější.

Nejůčinnější přírodní druhy

  • Acerola – třešeň, pochází ze Střední a Jižní Ameriky, patří mezi plody s nejvyšším obsahem vitamínu C, s koncentrací až 40x krát vyšší než je v pomerančích.
  • Camu Camu – strom Myrciaria dubia vyskytující se v deštné části amazonského pralesa, jehož tmavě fialové plody obsahují vitamínu C ještě více než u aceroly.
  • Další druhy – amalaki, šípek, citron, pomeranč…, ale nejúčinější a nejvíce vitamínu C mají právě Acerola a Camu Camu.

Proč se používá kyselina askorbová namísto přírodního vitamínu C?

Vitamín C je přirozeně se vyskytující vitamín nacházející se v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Nicméně problém je v tom, že když se zahřeje, tak se rozkládá a je znehodnocen. Takže pokud si ohřejete jídlo, vitamín C se degraduje. Tento fakt představuje problém, zvlášť pokud jde o tekutiny jako například pomerančový džus. Prakticky každý balený nápoj, který se dnes prodává, prošel pasterizací, aby se zničily bakterie.

Doporučujeme přírodní vitamín C

Při výběru Vitaminu C proto dbejte na následující. Všímejte si složení. Ne vše je vždy tak, jak se na první pohled zdá. Můžete koupit Vitamín C se 120 kapslemi za 200 kč, nebo Vitamín C s 90 kapslemi za 400 kč. U dražšího vitamínu (pokud se jedná o přírodní na úkor syntetického) může být množství prospěšných látek třeba až 4-5 násobně účinnější, než u levnějšího, takže nakonec vlastně ani neušetříte a ošidíte i svoje zdraví. To už stojí za zvážení, nebo ne?

Nabízíme oba druhy Vitamínu C 

Náš vitamín C je zcela přírodní a obsahuje extrakt z rostliny Aceroly.

.

Syntentický vitamín C s kyselinou l-askorbovou.

VRÁTIT SE NAHORU
Líbil se ti článek? Tak nás podpoř a sdílej na FB.

ZATÍM ZDE NEJSOU ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE